Waarom ik nooit meer 'wijntje' zeg

Bij AA leerde ik al snel dat alleen met ‘voor-altijd-zonder’ de enige optie was. Inmiddels ben ik niet meer dezelfde persoon als die destijds bij AA binnenkwam. In de jaren dat ik daar veelvuldig meetings bezocht, kwam ik erachter dat het niet zozeer om het middel zelf ging, als wel om de manier waarop ik ermee omging. En dat het gebruik van drank en drugs of wat dan ook inherent was aan hoe je met andere zaken in het leven dealde. Overigens, ik heb het over ‘drank én drugs’, maar drank is gewoon een drug hoor. Een hárddrug wel te verstaan. Als het vandaag was uitgevonden, zou het morgen bovenaan de lijst van de verboden middelen staan.

Tussen niets en alles

Het 12-stappen programma dat ik hier volgde is een grondige zelfanalyse die niets aan het toeval overlaat. Ik heb me er zelf beter door leren begrijpen, het leven meer leren waarderen en kijk er nu anders tegenaan. Mijn gemoedsrust én vrijheid zijn hierin de belangrijkste waarden. Het betekent voor mij dat ik alles kan en mag van mezelf, tenzij toch blijkt dat ik het écht beter niet kan doen. Dan wil ik dat ook écht niet. Want het uitgangspunt is dat ik me goed wil voelen. Maar dan ook écht goed!

Ik hou van het leven, van green juices en ja, ook van the juice of life. Daarom drink ik nu weer wijn. Niet omdat het zonder niet gezellig is, maar omdat ik het domweg lekker vind en er nu werkelijk van kan genieten. Met andere woorden: ik drink het wanneer ik me al goed voel en niet meer om me er beter door te gaan voelen. Daarom zal je mij geen ‘wijntje’ meer horen zeggen, want dan lijkt het weer heel ongevaarlijk. En dat is het niet. Daarvoor heb ik er al te veel mensen in mijn omgeving door verloren, waaronder mijn eigen moeder. 

Maar wijn heeft ook de nodige positieve aspecten, anders had Jezus het toch ook nooit gedronken! Over die goede, gezonde en fijne kanten ga ik later nog uitweiden, want alles op zijn tijd. Het leven is in ieder geval te kort voor slechte wijn. Een goede vriend heeft sinds een paar jaar Wijnhuis Zuid, een wijnwinkel in de Amsterdamse Rivierenbuurt die hij met veel kennis en plezier bestiert. Met onze wijn zit het dus wel snor.

Mindful drinking

Mindful drinking

Tijdens zijn jaarlijkse eindejaarsfeestje met champagne, wijn en oesters, ontdekte ik deze geweldige illustratie. Deze hangt in het kleinste kamertje van zijn winkel, maar zou wat mij betreft in de volle spotlight mogen hangen. Het is een mooi staaltje van mindful wijn drinken. Wanneer je zo drinkt - met zoveel aandacht, waardering en met al je zintuigen op scherp - kan het bijna niet fout gaan.  

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of gebruik je andere drugs)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je minder drinken en weer leren voelen waar je grens ligt? Als jouw coach kan ik je daar bij helpen.

Benieuwd? Lees dan verder...