Alles met mate: de weg van het magische midden

Zo'n beetje alle diëten en hypes heb ik wel geprobeerd en werd er uiteindelijk nooit blijer van. Restricties en ik zijn geen goede match. Ik wil vrij zijn om alles waar ik me goed bij voel te omarmen (let wel: ‘bij’ en niet: ‘door’). Omdat ik gezond en bewust wil leven, maar ook een bourgondiër ben. Omdat ik van green juices houd, maar ook van the juice of life. Mezelf goed voelen en kunnen ontspannen is Primary Food nummer één! Primary Food is een term die ik tijdens mijn opleiding leerde en die staat voor alles wat niet op je bord belandt. Met andere woorden: voor voeding in de breedste zin van het woord, zoals je relaties, werk, zingeving en fysieke training. Je kunt namelijk zo gezond leven als je wilt, wanneer deze gebieden in je leven onvoldoende aandacht krijgen, voel je je niet gelukkig. Daar kan geen dieet of pil iets aan doen.

Dan ben je eerder geneigd om - net zoals ik dat deed - verlichting in korte termijn geneugten te zoeken. Dat kan trouwens best lang goed gaan, want laten we wel wezen; het werkte fan-tás-tisch! Zeker in de jaren dat ik nog soepeltjes uitdeukte, zowel fysiek als mentaal. ‘Après moi le déluge!’ was mijn Franse adagio, wat natuurlijk zoveel spannender klonk dan ‘na mij de zondvloed’.

Ik wilde groots en meeslepend leven en tegelijk was ik op zoek naar rust. Door alcohol en drugs voelde ik me krachtig en verbonden en ook zorgden ze ervoor dat ik even aan mijn drukke hoofd kon ontsnappen en volledig  in het ‘nu’ kon zijn. Althans, zo voelde het, maar natuurlijk nooit voor lang.

Middle of the road

Ik ben steeds meer gaan geloven in manoeuvreren op de weg van het Magische Midden. Daar blijkt het niet alleen heerlijk toeven, maar vanaf die plek lukt het me beter ‘het grotere plaatje’ met alle wegen en keuzes te overzien. Vroeger vloog ik liever uit de bocht en leek die middenweg me maar dodelijk saai, maar nu vind ik het er top!  Here is where the magic happens!

Voor mij stond geluk altijd gelijk aan genot, het 'leuk hebben' en euforie. In het Engels spreekt men van pleasure, wat altijd van buiten komt. Joy - vreugde - komt van binnen. Pleasure is kortstondig en veranderlijk en joy is onze natuurlijke staat van zijn. Dan ervaar je gemoedsrust en verrukkelijke ontspanning. Beter kan het wat mij betreft niet worden. Dat ik dat in essentie al bleek te zijn, was mijn grootste ontdekking. De wolken zijn een metafoor voor mijn gedachten die de heldere blauwe lucht bedekken. Net zoals de golven boven de stille diepte van de zee. 

Mijn gedachten waren en zijn soms nog wel een mega stoorzender. En omdat ik ze vroeger geloofden en me er geen raad mee wist, zocht ik graag afleiding in urenlange telefoongesprekken, televisie kijken, surfen op het internet en ja dus ook in drank en drugs. Het had sterk te maken met het vermijden van ongemak en pijn, want ergens diep in me bevond zich vaak een verdrietige onderstroom die ik liever ontweek. 

Op het middenpad is het beter dan ik dacht

Op het middenpad is het beter dan ik dacht

Belachelijk simpel

Altijd heb ik mijn geluk buiten mezelf gezocht en aangezien het ware geluk zich daar niet bevindt, was het daarom nooit blijvend. We hebben het allemaal in ons: de rust, de liefde, de ruimte, het geluk. Wanneer ik vroeger dit soort uitspraken van anderen las of hoorde, dacht ik altijd: jááá, jááá! Het was een totale ver-van-mijn-bed-show en ik kon me niet voorstellen dat ik dit zelf ook ooit zou kunnen ervaren.

Nu, na jaren van struggelen, strijden, vallen en weer opstaan ben ik achter de belachelijk eenvoudige conclusie gekomen dat ik het ook 'kan' omdat het allemaal al in me zit. Ik ontdekte dat ik zelf mijn ergste eigen vijand was, maar ook mijn eigenste verlosser blijk te zijn. Ik hoef niet verder te zoeken. Pfff! Wat ’n opluchting! Soms kan ik eigenlijk nog steeds niet geloven dat het zo eenvoudig is. Vanaf het moment dat ik besefte hoe het in werkelijk zit en wat ik in wezen ben, begon ik een heerlijk gevoel van innerlijke rust, ruimte en vrijheid te ervaren, waardoor mijn hele perspectief veranderde en ik nu ook anders met zaken, zoals bijvoorbeeld alcohol, om kan gaan. 

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of gebruik je andere drugs)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je minder drinken en weer leren voelen waar je grens ligt? Als jouw coach kan ik je daar bij helpen.

Benieuwd? Lees dan verder...